La Scala dei Chiostri

Il Giardino di Hypnos

Nuova ala d'ingresso per il MUST

Retail Concept Faliero Sarti

Salone dei Tessuti Galtrucco

Retail Concept Mantero

Well Dressed Man

Appartamento privato a Milano

Pure illusion. The renovation of a private apartment in Milan

The renovation of the apartment in a late 1920s building is based on three key points: reversibility, connectivity and re-interpretation. The main objective was to reinterpret a typical bourgeois interior of that period in a more contemporary way without compromising its intrinsic qualities and the graceful elegance of the past. The identity of each room is preserved to guarantee a certain intimacy, while the openings in the walls create a uniform sense of visual continuity. These openings establish new relations between the rooms and allow the observer an optimal view of the design objects that express the eclectic personality of the owner.

The line of perspective that extends from the lounge through the dining room to the bedroom leads to, and is conceived for, “L’Attesa” by Ugo Mulas, a photographic work representing Lucio Fontana working on his famous cut canvasses. The same applies to the proportions of the opening cut in the wall of the living room designed to accommodate the table for Galtrucco’s head office in Milan by Guglielmo Ulrich to one side and, on the other, a prototype by Norman Foster for Tecno, lighted by a Bohemian chandelier from the ‘20s. The first “cut” holds a electonically contolled projection screen which reveals, in its opening movement, all the work on the perspective and the real depth of the space.

The relationships between the environments are based on the visual logic of perspective, foregrounding significant details, sight lines and proportions. Special care was taken to ensure that the sunlight that passes through the large windows into the environments and rooms and creates a mirror effect through the play of light and shadows. The eye is fooled by the great openings in the walls emphasized by iron frames and vases made of transparent glass which are filled with water and situated on the supporting surface of the cut.

The lightly polished white glaze of the iron frames stands out against the matt white color of the walls, emphasizing the identity of each space and paying attention to the volumes and cut intersections designed by Kees Goudzwaard in his work “Stratified”, hanging on the sofa in the living room. The design elements are carefully selected in keeping with the original intention to bring the past in line with the present: an 18th century Venetian cabinet  coexists harmoniously with a carpet by Altai and  prototypes by Ico Parisi for Cassina.

A strong emphasis was placed on preserving all the original features of the apartment as the floor in seminato, the moldings on the ceiling, the tiles and sigots of the master bath and all the wooden window frames. This, too, made it possible to bring out the new spatial elements of the project while maintaining the sober and formal identity of a historical past which, rather than being forgotten, is enhanced and brought up to date.

CASE DA ABITARE 166 testo by Claire Bingham – foto by Chris Tubbs

AD Germany – text by Kerstin Rose photo Christian Schaulin